Lanseringen av iOS 14 närmar sig, vad kan vi vänta oss?

Betan av iOS 14 Beta har varit ute ett tag nu, vi är några på Repaircare som har provkört den och är ganska imponerade. Vår kollega Filip beskrev det som “flera funktioner som är kopierade av Android, men gjorda på Apples vis”. Som vanligt får man säga att Apple löser det snyggare än sina konkurrenter. Något som vi också gillar är att alla telefoner som kör iOS 13 idag kommer få iOS 14, alltså iPhone 6s gamla iPhone SE och nyare.

Nytt på hemskärmen

Denna gången får vi något som många efterfrågat och Android har haft sedan stenåldern. Annat än appar kan nu få plats på hemskärmen. Widgetarna kan du själv ställa in, du kan till exempel se hur många steg du gått, vad aktiekurserna står i eller hur vädret är. Detta kommer utvecklas framöver när dina favoritappar får sina egna widgets. Du kan även ha “rullande widgets” alltså att en widget automatiskt hoppar mellan tex aktier och kalender.

Du får även en ny sida som heter appbiblioteket, som hamnar längst till höger på hemskärmen. Här sorteras appar in efter kategorier automatiskt.

Notiser vid samtal

En till funktion som inspirerats av Android är dom nya samtalsnotiserna, inte längre kommer samtalet ta upp hela skärmen när någon ringer så du blir låst. Istället kommer en liten notis upp i toppkanten. Smidigt.

Bild i bild

Du kan nu använda Facetime samtidigt som du letar upp annan information eller kanske bara pratar med någon som du inte tycker är så intressant. Du ska också kunna kolla på videos samtidigt som du gör andra saker på telefonen. Alltså “bild i bild”.

Annan mailklient och webbläsare

Du kommer också från och med iOS 14 kunna sätta vilken standardwebbläsare och mailklient du vill. Jag kommer köra vidare på Mail och Safari, men du är nu fri att välja Chrome, Firefox, Gmail eller något annat. Valfrihet är bra!

Nytt i Safari

Största nyheten handlar om integritet, som ni vet spårar mer eller mindre varenda hemsida vad du gör (även vi på Repaircare använder oss av cookies). Men det är framförallt de större hemsidorna som följer vad du hittar på till och med när du lämnat deras hemsida. Safari vill nu blockera delar av detta, framförallt för hemsidor som kanske inte alltid har rent mjöl i påsen.

iMessage

Jag är en av få av mina vänner som försöker använda SMS / iMessage så mycket som möjligt istället för Facebook Messanger. Kalla mig paranoid men jag ser gärna att Facebook inte vet allt om mig (även om dom vet det mesta). Framförallt kommer gruppchatter att förbättras där du omnämnanden nu kommer fungera, som när man skriver @”namn” i andra chatter.

Siri får ny design

Likt vid samtal ovan så kommer inte Siri längre täcka hela skärmen när man vill använda sig av denna funktionen. Inte för att jag någonsin använt Siri, men vad vet jag, man kanske kan ändra sig.

Förbättrat integritetsskydd

Varje app kommer nu få en sammanfattning på hur dom spårar din information och till vad den kan tänkas användas.

En annan nyhet är en indikator i statusfältet (en orange prick) när någon app använder kamera eller mikrofon. Du kan även öppna Kontrollcenter för att se om en app nyligen har använt någon av dessa.

 

“Back Tap”

Med en knackning på baksidan kan du nu ställa in nya genvägar, likt som du har på dina airpods idag. Du kan tex ställa in så att kontrollcenter öppnas om du knackar på baksidan två gånger.

Systemkrav

IOS 14 fungerar på samma uppsättning Iphone-modeller som IOS 13: Från Iphone 6S och Iphone SE (första generationen) och framåt. Så se till att laga din gamla telefon istället för att köpa ny, det kostar bara en bråkdel: våra reparationer. Läs mer om iOS 14 hos Apple.