Vad skiljer sig på olika kvaliteer på skärmar?

Till iPhone finns det en uppsjö av olika skärmar att välja på när man gör sin reparation. Men vad skiljer skärmarna och vilken ska du välja när du lagar din enhet?

Kort och gott finns det olika kopior, “refurbade” och originalskärmar. Detta inlägg behandlar endast iPhone-reparationer och kvaliteer. Den vanligaste frågan är, vad är det för skillnad och vilken skärm ska jag välja? Tyvärr berättar inte många reparatörer om skillnaderna och vad det innebär att sätta på en kopia-skärm.

Vad fins det för alterantiv?

Man kan dela upp skärmarna i två kategorier: Original / Refurbade skärmar samt Kopior dessa kan sedan i sin tur delas upp i flera olika kategorier. Original och refurbade skärmar är skärmar som håller bra kvalitet men kostar något mer, kopiaskärmarna är av sämre kvalitet och kostar mindre.

Vad består en skärm av? (bakgrundsinformation)

För att förstå dom olika klvaiteerna kan det vara bra att förstå hur en skärm är uppbygd. Den består idag av tre huvudkomponenter.

 • Glas (det hårda utanpå)
 • Touchenhet (det som känner av vart du rör)
 • Skärm (det du ser som lyser upp)
Skärmar

Källa. Wall Street Journal

På original och refurbade telefoner så sitter touchenhet och lcd i “lager” på kopior sitter ofta touchen som en egen enhet eller i glaset.

Typer av skärmar

Original

Precis som det låter, en originalskärm. I dagsläget är den enda 100% säkra källan att få en originalskärm att gå till en Apple-service provider. Du behåller din garanti, men ofta så tar inte Apple emot din enhet om du har andra skador, eller om ramen är skadad eller har någon typ av defekt.

Priserna kan du hitta här, en iPhone X-skärm kostar till exempel i skrivande stund ca 3.300 kr. Du behöver även boka tid och reparationen kan ta längre tid.

apple prices

Priser på originalservice hos Apple


+
Hög kvalitet

Dyr reparation
Lång reparationstid

“Refurbade” / renoverade skärmar

Refurbade skärmar innebär att man använder sig av original touch samt LCD/OLED skärm medan glaset sätts på av en tredje part. Detta sker i fabrik ofta i Asien, här finns en video på hur processen går till.

En skärm är uppbygd i två/tre lager som jag beskrev ovan och på en refurbad skärm kan dessa skärm och touch komma från begagnade skärmar. Där tillverkaren värmt bort det trasiga glaset och satt på ett nytt, men då behåller original touch samt skärm.

Många reparatörer listar denna som “original”, “klass A”, “Premium” eller liknande. Att notera är att det kan finnas flera olika varianter av dessa skärmar från olika tillverkare, så välj en reparatör med goda omdömen.

LCd refurbishment

Renovering av iPhone-skärm


+
 Original touch och Skärm, vilket ger bra ljusstyrka, färgåtergivning och känsla
+ Bättre pris än Original

 Något dyrare än kopia
 Glaset kan ha lite sämre kvalitet än original

Kopia

Detta är det snårigaste alterantivet då det finns många olika typer av kopior. Ofta är det en billigare skärm där touch, skärm och glas är kopor. Dessa skärmar håller betydligt sämre kvalitet.

 • Kopiaskärmen har mycket lägre ljusstyrka, sämre kontrast och ser lite “urtvättat ut”
 • Upplösning är sämre och det ser “pixligt” ut.
 • Glaset är svagare och går lättare sönder
 • Touchen är oftast inte lika responsiv och du får trycka flera gånger
  • 3d touch / force touch kan vara sämre
  • 10-point touch kan vara reducerat. Vilket innebär att skärmen inte kan känna av touch på lika många ställen samtidigt.

En kopiaskärm kan också medföra andra problem, som kan leda till att skärmen slukar mer batteri (din telefon dör fortare).

Du kommer garanterat känna skilnad på skärmrna ovan och kopia-skärmar. Det finns såklart olika grader av kopior, där vissa är bättre och vissa är sämre. Men att lista alla dessa skulle vara omöjligt.

Kopia vs original

Kopia till vänster original till höger. Källa discdepotstandrews.co.uk

kopia vs original

Original till vänster, två olika kopior till höger. Källa etradesupply.com

På modeller som använder sig av OLED-skärm, tex iPhone X, Xs, 11 pro m.m, så kan kopian vara en LCD-skärm istället för OLED. Då kommer du defintivt märka skillnad. Alltså är LCD-skärmarna mycket billigare än OLED-skärmarna. Du kan även se skillnad i ljusstyrka på bilden ovan.

Oled vs LCD iPhone X


+
 Billigt

 Sämre hållbarhet på glaset (spricker lättare)
 Dålig ljusstyrka
 Färgåtergivningen är sämre och ser urtvättad ut
 Dålig touchfunktion.

Välj det som passar dig.

Vi tycker att du ska välja den skärm som passar dig, men var medveten om konsekvenserna med en kopiaskärm. Ofta får vi in kunder som bytt till kopia och sedan kommer in för att byta till en skärm av bättre kvalitet. Tyvärr stämmer påståendet “buy it cheap, buy it twice” ofta in om du köper en kopiaskärm. Om du vill veta vilka skärmar vi använder oss av så är det i största utsträckning “refurbade” skärmar, du kan läsa mer på vår FAQ-sida. Och är du sugen på att laga din iPhone hittar du våra priser här!