Sommaren är definitivt här, och även om det betyder varma kvällar och promenader på stranden eller i parken betyder det också att din telefon kan riskera värmeskador.

Extrema temperaturer kan ha stor inverkan på telefonens interna komponenter. En telefon som blir för varm kan orsaka dataförlust eller korruption, och upprepad exponering för värme kan permanent sakta ner enheten. Värme kan till och med orsaka batteriläckage.

Med detta i åtanke, här är en lista med några enkla steg du kan ta för att skydda din telefon när temperaturen börjar stiga och den riskera värmeskador.

1. Lägg mobilen i skuggan

Den första förebyggande åtgärden som du bör ta för din mobiltelefon är alltså enkel. Du ska ha som regel att aldrig låta den ligga framme i solen, utan placera den på en skuggig plats. Det bästa för mobilen är om du lägger den med skärmen neråt.

2. Ta av mobilskalet

Om du använder mobilskal kan det vara en bra idé att plocka av det. Åtminstone under de varmaste sommardagarna bör du undvika att ha på skalet. Skalet skyddar som bekant mot repor men fungerar också isolerande vilket inte är optimalt i värmen. Samma princip gäller om du har telefonen i en väska som står i solen. Tyget i väskan fungerar isolerande och skapar olyckliga förhållanden för telefonen.

3. Sluta använda telefonen eller sätt den i flygplansläge

Det är inte bara yttre temperatur som kan få en telefon att överhettas. Om du spelar spel eller ringer mycket kommer din telefon att arbeta hårdare och generera mer värme som den gör. Kombinerat med varma omgivningstemperaturer kan detta leda till överhettning. För att hjälpa din telefon att svalna, sätt den i flygplansläge och sluta använda processorintensiva appar som spel – eller ännu bättre, sluta använda den helt en stund.

4. Ladda inte telefonen i direkt solljus

Som du säkert har upplevt, laddar du telefonen kan göra att den värms upp. Om du lämnar telefonen i direkt solljus medan den laddas, kommer värmen från solen att öka den normala värmen, vilket är en bieffekt av elöverföringen till telefonens batteri. Det kan leda till att telefonen värms upp mycket mer än normalt.

5. Lägg inte telefonen i frysen om den blir för varm

Snabba temperaturförskjutningar är också dåligt för din telefon. En anledning till detta är kondens: det är mer sannolikt att vatten fastnar i telefonen och orsakar problem om du placerar det någonstans som en frys när det är mycket varmt. En bättre insats är att stänga av din phoen och lämna den i ett svalt område ett tag så att den återgår till rumstemperatur i en mer naturlig takt.

6. Lämna inte telefonen i bilen

En bil fungerar som ett växthus på en varm dag. En bil som parkeras i direkt sol en dag varm sommardag, kan nå temperaturer på upp till 47 grader. Apple rekommenderar att du inte använder en iPhone när det är över 35 grader varmt och säger att du inte ska förvara den någonstans där tempåeraturen är högre än 45 grader. Heta bilar är naturligtvis också ett hot mot människor och husdjur.

Vi på Repaircare önskar alla en trevlig sommar, ta hand om er och era telefoner.