Är din telefon verkligen vattentät?

av | 19-04-05

Vad innebär vattentätheten? Och vad de olika ip-klassningarna?

Vad menar tillverkarna med vattentäta? Är det någon skillnad mellan vattentäta och vattentåliga telefoner? När du köper en telefon av Apple eller Samsung så marknadsförs telefonerna som vattentåliga eller vattentäta. Men hur tillverkar man en vattentät telefon?

Ganska odramatiskt, det handlar oftast om flera packningar eller om massa lim. Vilket i sin tur kan göra telefonerna lite svårare att reparera (dock ingen match för oss på Repaircare). Man måste helt enkelt stänga igen varje öppning telefonen har, som kan släppa in fukt. Runt skärmen används till exempel en typ av limmad gummipackning och runt simkortet en vanlig gummipackning. Hos Apple kommer alla telefoner från iPhone 6s och frammåt med denna packning, och vi byter alltid ut den när du byter skärm hos oss!

Men vad är IP-klassningar då?

IP står för ”Internal Protection” eller ”Ingress protection” som den globala organisationen IEC står bakom och har funnits sedan 1976! IP-klassning berättar alltså hur säker en pryl är från vatten och damm.

Det första numret (IP 6x) beskriver hur tålig enheten är mot dam, den den andra siffran (IPx7) beskriver hur vattentät enheten är.

Vanligaste för telefonen är är att den har damskydd ”6” vilket innebär att den ska kunna ta tåla dam.

Vanligast för telefoner idag är IPx7 eller IPx8. IPx7 innebär att telefonen ska klara en meter under vatten i en timma. IPx8 innebär två meter i en timma.

Vattentäthet kommer dock inte utan konsekvenser.

Den största och första konsekvensen är att alla enheter blir svårare att reparera, och det kan bli svårare att hålla dem vattentäta efter en reparation. Kanske inte ett jättestort problem, men för gemene man innebär det att reparationerna kan bli dyrare då det tar längre tid att utföra reparationer på vattentäta enheter. Telefonerna byggs inte längre då för att repareras eller för att byta batterier. Vilket inte är det bästa för miljön! Som vi skrev förra veckan så är mobiltelefoner inte kompisar med miljön.

Det andra problemet är att packningar torkar ut över tiden, så din iPhone 7 som var vattentålig när du köpte den för tre år sedan är troligen inte vattentät längre! Något som tillverkarna är dåliga på att informera om (men dom vill ju å andra sidan att du byter din telefon varannat år)

Ska du lita på att din telefon är vattentät? 

Personligen skulle jag inte lita på på att min telefon är vattentät. Som jag skrev ovan så garanterar bara tillverkaren att telefonen är vattentät dagen du köper den. På samma sätt som ett batteri slits, så slits även vattentätheten över tid, limmet och gummit bryts ner och torkar ut. Utöver detta så skulle jag inte lita på vattentätheten om du tappat din enhet eftersom det också kan skada gummipackningarna.

Sedan täcker inte garantin vattenskador, så även om du har garanti kvar och du har fått en vattenskada så kommer inte tillverkarna att godta det som en garanti!

Har du ändå haft oturen framme och fått din telefon vattenskadad? Vi på Repaircare kan hjälpa dig!