Telefonerna är miljöbovar!

av | 19-03-30

I Sverige säljs ungefär fyra miljoner mobiler per år. En siffra som vittnar om hur ofta svensken byter telefon. Samtidigt är det bara runt en halv miljon telefoner som återvinns.

En nytillverkad smartphone producerar i sin tur kring 86 kilo avfall under tillverkningen. Nytt blir snabbt gammalt, och vi uppmuntras ständigt att skaffa nya telefoner när något bättre alternativ gör entré på telefonmarknaden. Stora företag inom telekom marknadsför samtidigt att man ska ha flera mobiler, teckna multi-abonnemang och gärna byta mobil varje år. Något vulgärt kan man tycka, då det beteendet knappast kan påstås vara i linje med det miljötänk vi annars är så engagerade i, och strävan efter att begränsa konsumtionen. 

Svårspårat avfall, vart tar allt egentligen vägen?

Förvisso har de stora bolagen gedigna system för sin återvinning av inlämnade telefoner, problemet är dock att vi svenskar inte vill köpa begagnade telefoner av senare modeller än de nyaste. Så vi exporterar avbytarbänkarnas telefoner utomlands. Enligt SCB exporterar Sverige årligen 1749 ton mobiler till Europa. Så visst, det pågår en stor återvinning av svenskarnas telefoner, men ett stort problem är att det blir svårare och svårare att spåra var telefonen och dess delar faktiskt hamnar när de väl vinkat farväl vid den svenska gränsen.

Det är ett kretslopp som i längden måste göras mer lokalt. Vi exporterar alltså tusentals ton av mobildelar ÅRLIGEN som är svåra att spåra. Vad som sker med innehållet (bland annat guld, silver och palladium, samt coltan, kassiterit och volframit som ofta produceras under konflikt-präglade sammanhang) blir därför svårt att följa upp.

Dessutom är det ju vida känt att mobiltillverkarnas telefoner inte är tänkta att hålla allt för länge just för att man ska köpa nya. Och när man köper nya finns det dealar som klingar fint;
”Panta din mobil och få rabatt på din nya!” Absolut bättre än ingenting, men det hela bör kunna göras mer småskaligt och spårbart.

Reparera och köp begagant istället!

Repaircare drar sitt strå till stacken och köper din gamla telefon för att rusta upp den med nya delar – inuti och utanpå – för att ge telefonen en ny chans. Du kan köpa dessa för en betydligt mindre slant än en nytillverkad, och vi erbjuder en solid garanti på det! Vill du istället laga din telefon så hjälper vi såklart till med det också!

Tänk om innan du köper en ny telefon, och tänk ett varv till innan du lämnar in din gamla telefon till de stora och vanliga ställena. Lämnar du din mobil hos oss fixar vi den på plats, och säljer tillbaka den direkt från butiken. Det kallar vi ett hållbart, lokalt konsumentkretslopp!