Så använder du Face ID med solglasögon

av | 19-04-22

Solen strålar och nu kan du inte längre låsa upp din iPhone med face ID.
Som tur är, finns det 4 enkla steg för att fixa problemet.

Här är lösningen som kommer spara dig otaliga tidsenheter i sommar!

  • Plocka upp telefonen och av med solbrillorna en sista gång för att låsa upp den
  • Dyk vidare till inställningar och scrolla ner tills du kommer till Face ID & Lösenord
  • Här kikar vi in, vi är intresserade av inställningen “Kräv uppmärksamhet” för Face ID
  • Det är här vi gör skillnad, här minkar vi risken för grå starr med säkra procentenheter. Stäng av inställningen som vi tittar på och sen är du redo att rocka dina Ray-Bans hela sommaren lång, både när du spanar på beachen och insta-stories.

face id iställning

Riskerna

Med den här inställningen så behöver du inte längre titta direkt på skärmen för att låsa upp telefonen. Det sänker säkerheten med Face ID en aning.
Någon kan då hålla uppe telefonen framför ditt ansikte utan att du tittar på den och låsa upp, t.ex. ifall du sover.
Så jag skulle enbart rekommendera att du ändrar den här inställningen under perioden som du använder solglasögon mycket. Läs mer om face ID säkerhet hos Apple.

Andra solsäkra tips för dig med telefon

Undvik solen! – kasta en tröja på telefonen eller håll den i väskan. Telefonen kan ta skada av solen och värmen. Både display och batteriet är känsliga och skadas, vid extrem värme kan batteriet explodera!

IP68 – hjälper inte mot saltvatten. Vattentålighet är toppen, men gör nästan ingen skillnad mot saltvatten. Räkna inte med att du kan doppa luren i havet på semestern. (helst inte i poolen heller om jag få lämna ett extra tips)
Skulle du mot förmodan få vatten i telefonen så är det bästa du kan göra att stänga av den, låta den ligga tills du kan lämna in den för en ordentlig fuktsanering med ultraljudstvätt och isopropanol.

Läs mer om vattentäthet här.

A game of shadows – se till att hålla dig i skuggan när du sitter med candy crush, wordfeud eller vad för spel som kommer vara sommarens nya hit! (jag lägger min pengar på Dr Mario world) Spelen gör telefonen tillräckligt varm utan solens hjälp.

Stäng av – alla appar. Jag hoppas verkligen att alla vet hur det här fungerar och då kan du fortsätta med det och hoppa till nästa punkt. Men erfarenhet från otaliga timmar i våra olika butiker säger något helt annat. Du kan alltså stänga av apparna på din iPhone. Svep upp en cm från nederkanten på skärmen och håll still tills du ser rutor med alla appar du startat. De här kan du nu svepa upp en & en eller tre & tre för att stänga av dem helt. (har du en iPhone med hemknapp så dubbelklickar du bara på denna för att få upp apparna)

Darude Sandstorm – ja tack! Men inte sand i fickan, vänd ut och in på fickorna innan du kastar ner telefonen. Sanden repar alla ytor och skadar dessutom lightningporten. Har du tappat mobilen i sanden så blås ut laddningsporten och borsta försiktigt bort sanden från resten av telefonen innan du stoppar undan den.