Utöka RUT-avdrag på mobilreparationer!

av | 19-05-17

I dessa EU-valtider passar Repaircare på att slå ett slag för ytterligare utökat RUT-avdrag, nämligen ett som kan gälla på lagning av mobiltelefoner och surfplattor med mera.

Varför ska endast arbeta nära bostad innefattas av RUT?

STOPP, tänker den påläste nu. ”RUT gäller ju redan för reparation av data- och it-tjänster!”

Absolut, i det finstilta stämmer det. I augusti 2016 utökades RUT och ROT till att även omfatta just data- och it-tjänster. Så här skriver Skatteverket”Rutavdrag ges för reparation, installation och underhåll av datorer, läsplattor, spelkonsoler, tv-apparater och smarta telefoner.”

Dock funkar RUT-avdraget endast om reparationen sker i kundens bostad (eller nära bostaden). 

Skatteverket förtydligar att: ”Arbetet ska utföras i, eller i nära anslutning till, bostaden,arbetet ska gälla reparation, underhåll och installation av data- och it-utrustning som är avsedd för datatrafik och kan kopplas upp mot internet samt utrustning som stödjer och är ihopkopplad med data- och it-utrustningen.” 

Idag omfattas alltså reparationer av telefoner och liknande av RUT som om det vore reparation av exempelvis vitvaror och andra manicker för stadigvarande bruk. 

Mobiltelefoner behöver inte repareras i hemmet

Arbetsformen för hantverkare, städpersonal och målare baseras ju på ett omkring-åkande där hembesök liksom är hela grejen. Det är svårt att få sitt hus städat någon annanstans än just hemma, eller få altanen byggd på Bauhaus och sedan hemkörd.

Därför är det något problematiskt att baka ihop data- och it-delen av RUT med vanliga RUT. Reparationer av telefoner och surfplattor kan och bör ske i butikerna och inte hemma hos kunden i Tupperware-partystil. 

Tyvärr blir det ekonomiskt ohållbart för en butik att skicka iväg personal på hembesök för mindre skärmbyten. Detta kan knappast vara en chockerande ekvation, vilket får det hela att kännas som byråkrati som klingar bra på pappret men som väldigt få faktiskt praktiserar i verkligheten. 

En skattesubvention som är rätt i tiden!

Samtidigt tycker vi att skattesubventioner på mobilreparationer rimmar med samtiden, då det motiverar konsumenten att underhålla det man redan äger. Vi är enkla varelser som behöver ekonomiska incitament i dessa konsumtionstider. Varför ska avdraget endast gälla för reparationer i hemmet?

Mobilreparationer är ett slags second hand om man vill se det så, där nytt liv ges till befintliga föremål, som ju faktiskt kostar enorma mängder miljökapital vid varje tillverkning (Ungefär 86 kg avfall per mobil, som vi skrev om här).

Subventioner på elcyklar – som det var ett väldans tjat om under 2018 års valrörelse – krusar knappast ytan på gemene man, men eftersom (nästan) alla har en smartphone skulle sådana subventioner kunna spara in lite miljö. 

Nej, en motion på ämnet och utökat RUT-avdrag på skärmreparationer, även i butiker, sen kan vi börja snacka. Alla lagade skärmar och RUT:or räknas!  

Vi vill därför att RUT ska utökas till reparationer i butik, även till andra branscher!

Remi Lafvas
Repaircare