Kommer din iPhone klara nästa uppdatering?

av | 19-06-07

huvudbild från techcrunch’s iOS13 lista och skärmdumpar från Apples iOS13 preview.

iOS 13 är snart här och vi har listat vilka telefoner som kommer få uppdateringen, samt spännande tips, tricks och nyheter.

Vilka modeller får iOS13?

Apple har släppt första betan till iOS13 och iPadOS13, jag har kollat vilka telefoner och surfplattor som stöds. De modellerna som blir avhängda är iPhone 5s, iPhone 6 och 6 plus. Dessutom iPad Air och Mini 3.

iOS13

iPhone SE
iPhone 6s & 6s plus
iPhone 7 & 7 plus
iPhone 8 & 8 plus
iPhone X
iPhone XR
iPhone Xs & Xs max

iPadOS13

iPad Air2
iPad Air (3rd gen)
iPad (5th gen)
iPad (6th gen)
iPad Pro 9,7″ & 12,9″
iPad Pro (2nd gen) 10,5″ & 12,9″
iPad Pro (3rd gen) 11″ & 12,9″
iPad Mini4

Jag har en äldre mobil, behöver jag byta?

Nej, inte direkt i alla fall. Det tar ofta över 1 år innan viktiga appar, som t.ex. bank ID, slutar att fungera till äldre versioner av iOS. Så sitter du på en iPhone 5s eller 6 kan du lugnt vänta ett tag till utan större problem.

Nytt för iOS13

Varje XX.4.X uppdatering innehåller något nytt för din telefon, men det är när Apple byter från t.ex. 12.X.X till 13.X.X som de stora förändringarna sker.
För att citera Apple: ”A whole new look. On a whole new level.”

 

Här får du ett smakprov på förändringarna som kommer till din iPhone i höst. (en del kommer du, som vanligt, känna igen från andra operativsystem och appar)

 

Car play

Min Volvo V40 har tyvärr inte stöd för Car Play, så jag vet ärligt talat inte hur bra den här funktionen varit tidigare och vad de nya uppdateringarna kommer göra för skillnad. Men Apple utlovar förbättringar i dashboarden samt kalender- och apple music-apparna. Så använder du Car Play, då vet du med säkerhet att du kommer bli uppdaterad.

 

Dark Mode

Äntligen får vi ett komplett dark mode för iOS. Slå av och på från kontrollcentret eller schemalägg den för att aktiveras den tid du önskar.
Sparar mycket batteri för telefoner med oled displayer (iPhone X & iPhone Xs)

 

Foton och kamera

Vi får förbättrade möjligheter till redigering av bilder direkt i porträttläget. Uppdaterad flik för dina bilder, du kommer kunna filtrera på års-, månads- eller dagsbasis.

 

Kartor

Apple maps får en ny funktion kallad Street view, nej förlåt, ”Look Around”. Man kommer alltså kunna gå ner på gatunivå i appen, banbrytande! *host *host

swipe and type

Typin’ by swypin’

Med iOS13 går det, precis som alltid? i android, att skriva genom att svepa över tangentbordet. En funktion jag aldrig använde när jag hade min Samsung Galaxy S5 för snart 100 år sedan.

reminders

Påminnelser

En, för mig, efterlängtad uppdatering kommer till appen Påminnelser.
Det har varit en ständig kamp de senaste åren att hålla ordning på olika to-dos när man ska assistera och styra 4 butiker & 8 anställda. Men de nya smarta listorna kommer troligtvis att underlätta detta, eller åt minstonde få mig att radera mina femtioelva andra to-do appar som inte riktigt når hela vägen fram.
Nya påminnelseappen kommer att sortera dina to-dos efter när de ska vara färdiga så att du får en snabb överblick över det som ska vara avklarat just idag, imorgon eller denna veckan.
Ett uppdaterat UI gör det också lättare att lägga till en deadline för din to-do. Ett måste för att få något gjort!

Appen övergår kort och gott från att vara ett glorifierad alarm till en komplett to-do list.

 

Mail

Du kommer kunna formatera text direkt i mail-appen. Byta storlek och färg på text, infoga listor och göra indrag i texten.

 

Detta och mycket mer. Förbättrad prestanda som snabbare upplåsning av telefonen och kortar starttid för appar. Läs den fullständiga listan på specifikationer på apples hemsida.

Mest av allt är jag, personligen, sugen på iPadOS13, som ska få min iPad Pro att samarbeta bättre med både min MacBook och min Apple pencil.
Men mer om det nästa gång. Stay tuned
iPadOS13