iPhone laddar inte – 5 tipps från Repaircares experter

av | 19-06-20

Tar din iPhone inte emot laddning, eller startar den inte? Vi har några tipps för dig.

1. Kolla upp om laddaren fungerar

Laddaren består av två delar, en USB-sladd med en lightning kontakt i andra änden och en USB kontakt. Testa dessa delar på en telefon du vet fungerar, fungerar inte sladdarna då så är det någon av delarna som är trasiga. Oftast behöver du inte både köpa ny sladd och ny adapter, testa en i taget och byt ut den delen som är trasig!

2. Damm i laddningsporten

Om din laddare inte går hela vägen in, är det ofta skit i laddningsporten. Efter några års anvädning och lite ludd i dina fickor är det lätt att något letar sig in i telefonens laddningsport. Det kan dock ara lite lurigt att få ut allt ludd. Min rekomendation är att använda sig av något mjukt i plast, så att man inte skadar kontakterna där inne. En plasttanpetare tillexempel. 

3. Starta om telefonen

”have you tried turning it on and off”. Detta är en klassiker som alltid är värd att testa, även om det kanske inte ofta hjälper i detta fall

4. Lämna in din telefon för reparation

Om inte något av detta ovan fungerar, så är det någon komponent i telefonen som har gått sönder. Vilken del som har gått sönder brukar variera, olika modeller har olika fel.

1. Laddport

Det vanligaste är att laddporten har gått sönder, och det är en relativt smärtfri reparation som är klar på några minuter.

2. Batteri

Batteriet kan också gå sönder, även detta går snabbt och enkelt att byta ut!

3. Modekortet

I andra fall så kan till exempel olika chip innuti telefonen gå sönder, på iPhone 7 är det vanligt att ”tristar”-chippet går sönder, det är något vi kan byta ut. Till skillnad från apple som bara byter ut hela telefonen.

Vi tycker att byta ut en hel telefon är onödigt när man kan reparera den! Lämna in den på reparation istället för att köpa nytt.’

Glad midsommar!