Vad skiljer iPad OS från iOS?

av | 19-06-14

huvudbild från Apples hemsida och skärmdumpar från Apples OS preview.

ÄNTLIGEN! Eller det var så jag kände när jag läste att iPad kommer att få ett eget operativsystem. Jag kanske till och med kan plocka upp min ipad air 2 ur byrån och använda den som ett komplement till min dator.

Jag tror inte jag använt min iPad på flera år. Vad ska man ha en furvuxen iPhone till? Men nu med iPad OS tror jag att paddan blir ett bra komplement till datorn.

Filhanterare

Filhanteraren som finns idag i iOS är ganska begränsad, tanken med nya iPad OS är att det ska vara ett komplement eller en ersättare till din dator, och då behövs ett ordentligt filhanteringssystem. Med den nya ”Filer-appen” så kommer du att kunna hantera filer på externa hårddiskar, ha en kolumnvy och arbeta med ZIP-arkiv.

Stöd för mus

Tjoho! Du kan nu använda din Magic Mouse eller Trackpad. Eller annan mus för den delen om man vill via USB eller Bluetooth. Detta kommer inte finnast till iPhone

ipad mouse

Ny hemskärm och widgets

Du kommer framöver kunna att ställa in en widdget på hemskärmen, vad ska man annars göra med all plats på hemskärmen? En annan sak är att apparna inte längre är låsta till sitt radmönster, utan går att placera runt fritt. Mer likt en dator än en iPhone

Ipad OS

Ny multitasking

Du kommer att kunna köra två appar samtidigt, sida vid sida. Alltså två fönster, precis som på en dator. Även att bläddra mellan appar kommer att bli smidigare. 

Bättre Safarai ”desk top class Safari”

Istället för att landa på en sida anpassad för mobiltelefoner, kommer hemsidorna anpassas för dekstop/iPad-versionen. Vilket hänger ihop med att iPaden nu kommer ha stöd för mus och att fler kommer använda det som ett arbetsredskap. 

Nytt tangentbord & och massa kortkommandon

Du kan äntligen flytta runt tangentbordet, du som testat att skriva på en ipad när du håller i den med två händer vet hur krångligt det kan vara. Alla nya kortkommandon kommer antagligen ta ett tag att lära sig, tillexempel kan du använda tre fingrar och ”knipa” för att klippa ut något och sedan tre fingrar ner igen för att ”släppa ut” det du kopierade tidigare.

Vilka modeller får iPad OS?

iPad närmar sig din dator med stormsteg, men kommer din modell att kunna använda sig av iPad OS?

iPad Air2
iPad Air (3rd gen)
iPad (5th gen)
iPad (6th gen)
iPad Pro 9,7″ & 12,9″
iPad Pro (2nd gen) 10,5″ & 12,9″
iPad Pro (3rd gen) 11″ & 12,9″
iPad Mini4